COLLECTIEVE INITIATIEVEN

In Oosterwold is het mogelijk met familie en vrienden een collectief woonensemble of een buurtschapje op te zetten. Om bij en met elkaar te wonen, spullen te delen en eventueel voor elkaar zorgen als dit nodig is. Ook is het mogelijk samen met bijvoorbeeld ouders een ‘kangoeroewoning’ te ontwikkelen. Met eigen voordeuren en gescheiden woondelen binnen een slimme opzet zodat gebruiksartikelen eventueel kunnen worden gedeeld. Belangstelling? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

WIO creëert collectieve initiatieven in CPO verband (collectief particulier opdrachtgeverschap). Deelnemers zijn dicht bij het wordingsproces van zo’n initiatief betrokken. De initiatieven worden gerealiseerd onder de condities en voorwaarden die het Bestuurlijk Overleg Oosterwold aan collectieve initiatieven stelt. De initiatieven gaan uit van gemeenschappelijke grondaankoop met begeleiding van TRIP Notarissen in Almere voor notariële splitsing conform appartementsrecht.

Buitenlust Oosterwold
initiatief met acht geschakelde bungalows op een royaal grondstuk van ongeveer 8000 m2

Lekker landelijk buiten wonen, met uitzicht op een vijver en veel groen. Een boomgaard of wijngaard en misschien ook wel schaapjes. Op Buitenlust in Oosterwold – een prachtige groene leefomgeving. In een comfortabele geschakelde bungalow met 75 m2 woonoppervlak met een buitenberging van 8 m2 en een ruim terras van 24 m2 met een uitlooptuin. Volgens een recent CBS onderzoek precies de behoefte van een grote en groeiende groep mensen. Vooral eenpersoonshuishoudens en stellen zonder kinderen. Buitenlust is met acht bungalows een kleinschalig initiatief op een royaal grondstuk van ongeveer 8000 m2.

Zie voor meer informatie en inschrijven: buitenlustoosterwold.nl

Superdatsja,
start januari 2019

In januari 2019 start WIO een collectief initiatief met Superdatsja’s op kavels vanaf 400 m2 met landelijke cottages van 48, 64, 72, 80, 96, 112 m2 BVO of groter, al dan niet met een veranda.

De overheid stelt enkele eisen aan de kavel. Bijvoorbeeld het woonerf mag niet groter dan 25% van de totale oppervlakte zijn en minimaal 50% moet met stadslandbouw worden ingevuld. Met een moestuin, fruitbomen, kruidentuin en misschien wel kippen. Het landschap blijft zodoende groen en open en draagt bij, als je dit wenst, aan hoge mate van zelfvoorzienend.

De doorlooptijd voor de verwerving van een grondstuk (kavel) van het Rijk inclusief het bouwrijp maken en het plaatsen van de woning bedraagt op dit moment ongeveer twee jaar. Oosterwold is een groot succes, de belangstelling is groot, dit heeft gevolgen op levertijden. We willen Superdatsja in groepsverband aanleggen om financiële voordelen te behalen.

Een voorbeeld. Voor een Superdatsja van 80 m2 (BVO) moet de kavel minimaal 640 m2 bedragen. De kosten van de grond inclusief alle procedures en het bouwrijp maken komt dan ongeveer op € 80.000 (prijspeil oktober 2018). Een Superdatsja van 80 m2 kost € 205.000 – 235.000. Grond en Superdatsja van 80 m2 kosten dan gezamenlijk € 285.000 – 315.000.

Samen met de deelnemers, en volgens de bijgestelde condities van Oosterwold, geven de deelnemers onder begeleiding van WIO vorm aan het initiatief. Aanvraag van meer informatie of aanmelding voor de presentatie op zaterdag 17 november 2018 (10:30 uur) kan via info@woneninoosterwold.nl (of via het contactformulier op deze website).

Zie voor meer informatie over Superdatsja: superdatsja.nl